Posts found under: Χωρίς κατηγορία

4ος ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε” τάξης του Δημοτικού Σχολείου Σκουτάρου συμμετέχουν στον 4ο ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ που διοργανώνουν οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ  το χρονικό διάστημα Οκτώβριος 2014-Μάιος 2015.

 Είναι ένα ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα φιλαναγνωσίας με τη μορφή διαγωνισμού και στόχο:
? την καλλιέργεια της φιλικής σχέσης των παιδιών με την ανάγνωση,
? την αγάπη τους για το βιβλίο, την όξυνση της κριτικής τους σκέψης και την αφύπνιση της φαντασίας τους,
? την καλλιέργεια του προβληματισμού σε σύγχρονα κοινωνικά θέματα,
? τη βελτίωση της γλωσσικής έκφρασης με έμμεσο τρόπο,
? την υιοθέτηση υγιών στάσεων και συμπεριφορών,
? την ενίσχυση της ικανότητας των μαθητών να κατανοούν κείμενα,
? τη γνωριμία τους με καταξιωμένους συγγραφείς και εικονογράφους.

Στον φετινό Μαραθώνιο, που υλοποιείται με την έγκριση της Διεύθυνσης Σπουδών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ? Τμήμα Γ΄ Μαθητικής Μέριμνας και Σχολικής Ζωής του Υπουργείου Παιδείας, έχουν επιλεγεί βιβλία σπουδαίων ελλήνων και ξένων συγγραφέων στα οποία κυριαρχούν η περιπέτεια και το μυστήριο. Τα παιδιά της Β΄, Γ΄, Δ, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού καλούνται φέτος να γίνουν πράκτορες και ρεπόρτερ και να ρίξουν φως στις πιο μυστήριες υποθέσεις και να λύσουν πολύπλοκους γρίφους. Για να τα καταφέρουν, χρειάζεται να διαθέτουν αυξημένη παρατηρητικότητα, ορθή αντίληψη, καλή μνήμη, ένστικτο, φαντασία και πάνω από όλα διάθεση για παιχνίδι. Ακολουθώντας τα ίχνη των αγαπημένων τους ντετέκτιβ, του Ηρακλή Πουαντιγιέ, των αδερφών Λαγωνίκα, των τεσσάρων πρακτόρων του πλανήτη, των Αόρατων Ρεπόρτερ, του φοβερού δίδυμου Ρίκο και Όσκαρ και φυσικά της Μιμής της Νευρικής και του ανεπανάληπτου Κλουζ, θα παρουσιάσουμε τα δεδομένα, θα παραθέσουμε τα στοιχεία, θα καταλήξουμε σε υπόπτους και θα εξιχνιάσουμε τα πιο δύσκολα μυστήρια, στην πόλη, στο σχολείο, στη γειτονιά μας, στην πολυκατοικία μας, σε άλλες χώρες, ακόμα και σε μουσεία.
Ο Μαραθώνιος Ανάγνωσης εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος της Φιλαναγνωσίας και υποστηρίζει το έργο του εκπαιδευτικού, ενώ παράλληλα δίνει την ευκαιρία στον μαθητή να ασχοληθεί με θέματα που σχετίζονται με τα ενδιαφέροντά του καθώς και με επίκαιρα ζητήματα του τόπου του και του κόσμου.

Τα παιδιά της Ε΄ Δημοτικού θα διαβάσουν τα βιβλία της σειράς  «Αόρατοι ρεπόρτερ» του Άρη Δημοκίδη » Επτά συναρπαστικές  ημέρες»,  » Η στοιχειωμένη ταινία » και  «Η κραυγή της Τζοκόντα» και θα απαντήσουν στις ερωτήσεις ερωτηματολογίων. Τα συμπληρωμένα ερωτηματολόγια θα συγκεντρώνονται από την δασκάλα και θα  σταλούν στις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Τα παιδιά που απάντησαν σωστά στις ερωτήσεις θα μπουν σε κλήρωση και πέντε (5) παιδιά από κάθε τάξη (συνολικά 25 παιδιά) θα κερδίσουν πλούσια δώρα. Τα σχολεία που θα συμμετάσχουν θα μπουν σε κλήρωση, ώστε δέκα (10) από αυτά να παραλάβουν τιμής ένεκεν περισσότερους από 100 τίτλους βιβλίων για τη σχολική βιβλιοθήκη τους.

Read more...